Artikel SH Sporthorses – Accon AVM

SH Sporthorses transformeert in twee jaar tot internationale toplocatie

Klant accon avm SH SportsHorses

Marriët en Herman Smit van SH Sporthorses trainen en verhandelen springpaarden. Met een groeiend aantal klanten in onder meer China, Brazilië en de Verenigde Staten. In 2018 willen de ondernemers een professionaliseringsslag slaan. accon■avm adviseur Gerard Tooten hielp hen met de aankoop en uitbreiding van hun bedrijfslocatie.  

In 2013 begonnen Marriët en Herman SH Sporthorses in het Friese Mildam. Ze huurden de voormalige bedrijfslocatie van de ouders van Herman, ook paardenhouders. Marriët vertelt hoe ze zijn gestart.

Marriët: “Paardeneigenaren brachten hun paard bij ons, wij leidden ze op tot professionele springpaarden. Af en toe verkochten we zelf ook paarden. Steeds meer klanten uit China, Brazilië en de Verenigde Staten wisten ons te vinden. Na enkele jaren kwamen we op een punt dat we het bedrijf wilden overnemen van mijn schoonouders en dit transformeren naar een aantrekkelijke locatie voor onze buitenlandse relaties.

Gouden match

Marriët en Herman zochten een adviseur die hen hierbij kon helpen. Marriët vertelt: “Het bleek niet zo makkelijk om een accountantskantoor te vinden met expertise in onze branche. Totdat ik begin 2018 Gerard Tooten tegen het lijf liep op een concours. Ik vertelde hem over onze situatie. Een week later kwam Gerard langs op het bedrijf, toen voelde ik gelijk: dit is de persoon die wij zoeken. Hij werkt in de regio, is thuis in de paardenwereld en heeft een bak aan ervaring met het begeleiden van bedrijven. Hij zette ons aan het denken, door vragen te stellen als:

  • Hoe ziet jullie stip op de horizon eruit?
  • Waar willen jullie over drie tot vijf jaar staan?
  • Wat is jullie plan om daar te komen?
  • Hebben jullie een plan A, maar ook een plan B of C?”

Sh Sporthorses 1“Ik voelde gelijk: dit is de persoon die wij zoeken”

Terug naar de basis

Voordat er een aankoopplan werd gemaakt voor de bedrijfslocatie, gingen ze eerst terug naar de basis. Waar staat SH Sporthorses nu, waar wil het bedrijf staan over enkele jaren? En welke stappen zijn daarvoor nodig?

Marriët: “Gerard hielp ons met interessante inzichten. Onze focus lag al vijf jaar voornamelijk op het trainen van paarden van anderen, wat ons financiële zekerheid biedt. Terwijl het lucratiever zou zijn om zélf paarden te kopen, die op te leiden en vervolgens te verkopen. We kwamen tot de conclusie dat een 50/50-combinatie het best bij ons past en dat een andere ondernemersvorm gunstiger zou zijn. Zo kunnen we risico’s beter spreiden én blijven doen wat we leuk vinden.”

Beide benen aan de grond

Op basis van de nieuwe strategie werd er gewerkt aan een financieringsplan voor de aankoop en uitbreiding van het bedrijf. Marriët: “In deze branche is uitstraling heel belangrijk, zeker voor klanten uit het hogere segment. Daarom wilden we investeren in een andere indeling, een nieuwe buitenpiste, een dakrenovatie en een nieuwe omheining. Ook wilden we de trainingsfaciliteiten verbeteren. We wilden dus echt heel veel, maar wisten niet wat er mogelijk was. Gerard was er om ons met beide benen aan de grond te houden. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om bepaalde investeringen uit te stellen en in fases te gaan verbouwen. “

Gerard Tooten licht toe: “Ik hield Marriët en Herman regelmatig een spiegel voor, door alle risico’s en kansen van alle opties uit te lichten. De paardenwereld is een risicovolle branche. Je werkt met dieren waar je lange tijd in moet investeren. En in deze branche ben je vaak afhankelijk van de internationale markt. Uiteindelijk zijn we gekomen tot een realistisch bedrijfsplan en een bijbehorend financieringsplan, waarmee we risico’s uitsluiten en groeikansen optimaal benutten.”

‘Go’ van de bank

Van dat plan bleek ook de bank overtuigd. Marriët vertelt: “Het financieringsgesprek bij de bank ging van een leien dak. Gerard zat erbij om ons te helpen met de argumentatie, waardoor we erg sterk stonden. Zijn ervaring in het bankwezen heeft ons echt geholpen. We konden elke vraag goed beantwoorden. De bank gaf een ‘go’ en binnen enkele weken was het rond.”

“Het financieringsgesprek bij de bank ging van een leien dak”

Klant accon accon avm SH SportsHorses

Eén team, één aanspreekpunt

Gerard ondersteunde ook bij de fiscale en juridische afwikkeling van de overdracht. Marriët: “Als je van familie koopt, wil je dat alles goed op papier staat en dat je niemand tekort doet. Gerard heeft ons hierin volledig ontzorgd, met hulp van andere experts. Er stond dus een heel team achter ons, maar Gerard bleef ons vaste aanspreekpunt. Erg prettig.”

Gerard: “Ik vormde een accon■avm klantenteam met Aspirant Accountmanager Anne Luijten en collega’s van andere disciplines. Een accountant verzorgde de jaarrekening en begroting, een jurist maakte alle overeenkomsten in orde en een fiscalist zag toe op het overdrachtsplan. Ikzelf was sparringpartner en klankbord voor Marriët en Herman, en zorgde er samen met Anne Luijten voor dat alles volgens planning liep. Dat is hoe we het graag aanpakken bij accon■avm: goed afstemmen met het team en gebruikmaken van alle expertise die we in huis hebben.”

Succesvolle overdracht

Begin 2019 was het zover: de bedrijfslocatie werd overgedragen. Marriët blikt tevreden terug: “Mensen die hier een tijdje niet zijn geweest kijken hun ogen uit. We hebben een leuk functionerend bedrijf getransformeerd tot een toplocatie. Ook met de cijfers gaat het goed. Laatst kwam Gerard spontaan langs. Gewoon om even te horen hoe het gaat. “Wat hebben jullie iets prachtigs neergezet hier”, was zijn reactie. Ik kon alleen maar zeggen dat het zonder hem nooit was gelukt, zeker niet binnen een jaar.”

Focus op de toekomst

Inmiddels is het vernieuwde bedrijf in volle gang. Hoe kijken de ondernemers naar de toekomst? Marriët: “Wat wij erg belangrijk vinden, is dat we kunnen doorgaan met wat we graag doen. Groeien met ons bedrijf, van onze paarden nóg betere topsporters maken. Naast ons werk zijn we zelf ook actief in de paardensport, op professioneel niveau. Ook dáárin wil ik groeien, want dat is mijn grootste drive. Een gezond bedrijf en voldoende veerkracht zijn dan erg belangrijk.”

“Een leuk functionerend bedrijf is getransformeerd tot een toplocatie”

Meer weten?

Bent u net als SH Sporthorses ook op zoek naar een sparringpartner, die u én uw bedrijf verder brengt? Of hebt u andere vragen? Neem contact op met een accon■avm kantoor bij u in de buurt.